Kustán Zoltán

Fiatalok a falu szolgálatában

 

Nemrég felkeltette az érdeklődésemet a Zalaistvándi Önkéntes Tűzoltó Egyesülete, és annak működése. Ezért felkerestem az Zalaistvándi ÖTE elnökét, Kustán Zoltánt, hogy meséljen nekem kis csapatuk működéséről.

-Mikor alakult az egyesület, miért döntöttél úgy, hogy önkéntes tűzoltó leszel?

-1885. augusztus 20-án alakult meg az egyesület. Én 2003 óta vagyok tagja, és kb. 4-5 éve vagyok elnöke, parancsnokunk jelenleg Ruzsics Tibor. Számomra természetes volt, hogy az egyesület tagja legyek, hiszen édesapám is önkéntes tűzoltó volt, és még mielőtt hivatalosan beléptünk volna, már segédkeztünk a tűzoltásoknál mi is.

-Jelenleg hány tagja van az egyesületnek?
-Összesen 25-en vagyunk,(  ebből 12-en vagyunk fiatalok). Amikor mi, csatlakoztunk az önkéntes tűzoltókhoz, fiatalos lendületet vittünk az egyesületbe. Annak ellenére, hogy 2 generációból kerülnek ki az egyesület tagjai, az idősebbek egyenlő partnerként kezelnek minket, velük bármit meg lehet beszélni. Ha bármilyen probléma merül fel, összehívjuk a tagságot, ahol általában a csapat 95%-a rendszeresen részt vesz, és együtt határozunk a probléma megoldásának menetéről.

-Mi kell ahhoz, hogy valaki önkéntes tűzoltó lehessen?

-Elsősorban eltökéltség, és áldozatkészség, másodsorban pedig egy alapszintű tűzoltóvizsga. Az egyesület tagjai a befolyt támogatásoknak köszönhetően tovább mélyíthetik ismereteiket olyan tanfolyamokon, amelyeket a zalaegerszegi tűzoltóság jelenlegi, valamint nyugalmazott tagjai tartanak.  Nemrég például az egyesület 2 tagját iskolázták be motorfűrész kezelői tanfolyamra.

-Miből tartja fenn magát az egyesület?

-Kezdetben az egyesület intézte a temetkezéseket, így az abból befolyt bevételből valamint a tagdíjakból sikerült fenntartani. Mára kizárólagos bevételi forrást az 1500 Ft-os tagdíjon,  a tagok és a falu lakossága  által felajánlott  támogatás áll rendelkezésre. Tavalyi évben sikerült beszereznünk egy alap felszereltségű tűzoltó autót. melynek éves fenntartása 100ezer forint, a tűzoltó tömlő pedig több mint 30ezer forintba kerül. Pályázatok segítségével már sok felszerelésre tettünk szert amivel a beavatkozásaink hatékonyságátt tudtuk növelni. Egyesületünk önkormányzatunk területén a szelektiv hulladék gyüjtésből származó papír, fém, müanyag, étolaj szemét értékesítéséből tud még a működéshez pénzt szerezni.(talált pénz)

-Kizárólag tűzoltással foglalkoztok?

-Nem, sokféle munkát ellátunk( veszélyes fák kivágása árvizi védekezés társadalmi munkák a önkormányzat  részére stb)  amely a falu érdekeit szolgálja.  Például: temető kerítést építettünk,temetőt kaszáltunk, segédkeztünk a templom, a lelkészlakás, valamint a régi iskola felújításában is. Ezen kívül bárhol segítünk, ahol tudunk.

Beszélgetésünk során kiderült, hogy az istvándi önkéntes tűzoltók egytől egyig áldozatkész, kötelességtudó emberek, akik szívvel-lélekkel dolgoznak a falu érdekében. Munkájuk dicséretes, és követendő példa az összes község lakosai számára.

Elérhetőségeink:8933 Zalaistvánd Ady út 1.

Telefon: Ruzsics Tibor  0630/7685350, Kustán Zoltán  0670/4662091